Dezgheață complet aluatul congelat, fie peste noapte în frigider, fie la temperatura camerei timp de 45 de minute. Dacă observi fisuri sau găuri, adaugă puțină apă pentru a-l “lipi” la loc.
Pentru ca aluatul să nu se lipească, întinde-l pe o suprafață presărată cu făină, cu ajutorul unui sucitor. Dacă faci ceva dulce, poți folosi zahăr sau zahăr cu scorțișoară în loc de făină, iar pentru rețetele cu brânză poți folosi brânză rasă.
Fii creativ, dacă îți rămân bucăți de aluat, combină-le și fă palmieri, sărățele sau orice altă gustare rapidă cu ce mai ai prin casă.
După ce foile de plăcintă sau aluatul au fost decongelate corect, acestea pot fi acoperite cu un prosop curat, umed, până la folosire, pentru a rămâne fragede.
Când “lucrezi” cu fructe sau legume care oxidează rapid, cum ar fi merele sau bananele, organizează-te să le tai cât mai aproape de momentul în care le vei folosi.
Înțeapă din loc în loc aluatul fraged cu o furculiță, pentru a nu se ridica de pe fundul tăvii în timpul coacerii.
Unge fiecare foaie de plăcintă cu unt topit sau ulei. Începem mai întâi cu marginile foii de plăcintă, pentru că acestea sunt primele care devin uscate, apoi continuăm cu mijlocul foii.
Sunt unele compoziții de plăcintă care nu “curg”, cum e dovleacul, de aceea e indicat să tai plăcinta de dovleac înainte de coacere. Astfel bucățile de plăcintă vor fi mai uniforme și vor arăta mai Instagramabil.
Dacă îți rămân foi de plăcintă, le poți ține 2 săptămâni la frigider sau până la 2 luni în congelator. Rulează-le în plasticul transparent, apoi pune-le repede înapoi în pachet, ca să nu apuce să se usuce.