TORT CREMȘNIT DE CASĂ cu aluat pentru Foietaj Morărița
- 1 pachet aluat pentru foietaj Morărița
- 2 litri lapte
- 250 g amidon Gustin
- 6 gălbenușuri
- 500 g zahăr
- 2 păstăi de vanilie Dr. Oetker
- 250ml smântână pentru frișcă
- 1 plic întăritor pentru frișcă Dr. Oetker
- 80 g zahăr pudră vanilinat Dr. Oetker
Coacerea foilor de aluat
Preîncălziți cuptorul la 200°C (căldură sus-jos). Împărțiți aluatul foietaj în patru părți egale (4 pătrate). Așezați pe hârtie de copt, înțepați cu furculița, ungeți-le cu ou bătut și presarăți zahar brun. Coaceți-le pe rând, 15-18 min sau până foile sunt frumos crescute și rumenite. Lăsăți-le să se răcească.
Prepararea cremei de vanilie
Într-un bol, amestecați amidonul cu 500 ml de lapte rece, apoi încorporați gălbenușurile, unul câte unul.
Separat, într-o oală mare cu fund dublu, puneți restul de lapte (1,5 l) împreună cu zahărul și miezul păstăilor de vanilie. Încălziți amestecul la foc mic, amestecând până când zahărul se topește complet.
Luați oala de pe foc și încorporați rapid, cu telul, compoziția de amidon și gălbenușuri. Puneți din nou pe foc mic și fierbeți amestecul ca pe o budincă, amestecând continuu cu telul, până când crema devine groasă și lucioasă.
👉 Trageți oala deoparte și continuați să amestecați ușor, până crema începe să se răcorească. Acoperiți cu folie alimentară (lipită de suprafață) și lăsați să se răcească complet.
Montarea tortului cremșnit
Pe o tavă, așezați prima foaie de foietaj. Turnați 1/3 din cremă, nivelând ușor, apoi un strat de frișcă. Puneți o foaie de foietaj, un strat de cremă, unul de frișcă. La final, puneți a-4 foaie de aluat.
Refrigerare și servire
Lăsați tortul la frigider peste noapte. Înainte de servire, presărați deasupra zahăr pudră vanilat amestecat cu scorțișoară (opțional) sau decorați cu extra cremă de vanilie, frișcă sau fructe.
🎯 Sfaturi de la Teo:
- Dacă vrei un plus de aromă, poți adăuga puțină coajă de lămâie în cremă.
- Se taie perfect a doua zi, cu un cuțit cu lamă fierbinte.
Rețetă creată de Teo’s Kitchen