PUMPKIN BACLAVA cu aluat pentru foietaj Morărița

Timp de preparare
60 min
Dificultate
medie
Porții
pentru 10 persoane (10 bucăți)
Ingrediente baklava:
  • 400 g foi de plăcintă Morărița
  • 150 g unt (topit)
  • 400 g dovleac
  • 100 g zahăr brun
  • scorțișoară (jumătate de linguriță)
  • 200 g nuci
  • 5 biscuiți sfărâmați
Ingrediente sirop:
  • 100 g zahăr
  • 250 ml apă
  • 150 g miere (1/2 cup)
  • Esență de vanilie (o lingură)
  • 4 cuișoare + 2 bețișoare de scorțișoară
1

Într-o tavă acoperită cu o foaie de copt se pune dovleacul tăiat în jumătate cu miezul îndreptat în jos. Se lasă în cuptor timp de 50-60 de minute. După ce s-a copt, îndepărtăm coaja de pe dovleac și îl pasăm cu o furculiță. Sfărâmăm nucile, iar într-o tigaie punem o parte din ele (aproximativ 50 g) și le rumenim 1-2 minute în unt. Peste acestea se pune dovleacul, încă puțin unt, zahărul brun și scorțișoara. Lăsăm să fiarbă compoziția aproximativ 10 minute, amestecând constant.

2

Se topește untul care ne-a rămas și cu ajutorul unei pensule ungem o tavă de 24 x 20 cu unt. Întindem foile de plăcintă pe masă și le tăiem pe jumătate. Punem o foaie în tavă și ungem partea superioară a foii cu unt. Continuăm în acest fel cu încă 7 foi, aplicând unt între fiecare. Sfat: este important sa facem acest pas de fiecare dată!

3

După așezarea celei de-a 8-a foi, se întinde pe aceasta un strat subțire de amestec de dovleac. Se presară pe deasupra nuci mărunțite si biscuiți zdrobiți.
Se continuă cu alte 4 foi de plăcintă, iar peste a 4-a foaie întindem iar dovleacul, nucile și biscuiții – se realizează acest ciclu de 2 ori, astfel încât sa avem 3 straturi de dovleac. La final, vor rămâne 8 foi de plăcintă care vor fi puse deasupra.

4

Cu un cuțit ascuțit se va tăia plăcinta și după aceea se va pune în cuptor. Cuptorul trebuie sa fie încins la 180 grade. Se coace baklavaua 45-50 de minute până când este rumenită pe deasupra. În timp ce baklavaua se coace, se combină ingredientele pentru sirop și se fierb la foc mic, amestecând constant (aproximativ 5-10 minute). Când baklavaua este gata, trebuie lăsată să se răcească timp de o oră, se toarnă siropul și se presară bucăți de nuci pe deasupra.