PUMPKIN BACLAVA cu aluat pentru foietaj Morărița
- 400 g foi de plăcintă Morărița
- 150 g unt (topit)
- 400 g dovleac
- 100 g zahăr brun
- scorțișoară (jumătate de linguriță)
- 200 g nuci
- 5 biscuiți sfărâmați
- 100 g zahăr
- 250 ml apă
- 150 g miere (1/2 cup)
- Esență de vanilie (o lingură)
- 4 cuișoare + 2 bețișoare de scorțișoară
Într-o tavă acoperită cu o foaie de copt se pune dovleacul tăiat în jumătate cu miezul îndreptat în jos. Se lasă în cuptor timp de 50-60 de minute. După ce s-a copt, îndepărtăm coaja de pe dovleac și îl pasăm cu o furculiță. Sfărâmăm nucile, iar într-o tigaie punem o parte din ele (aproximativ 50 g) și le rumenim 1-2 minute în unt. Peste acestea se pune dovleacul, încă puțin unt, zahărul brun și scorțișoara. Lăsăm să fiarbă compoziția aproximativ 10 minute, amestecând constant.
Se topește untul care ne-a rămas și cu ajutorul unei pensule ungem o tavă de 24 x 20 cu unt. Întindem foile de plăcintă pe masă și le tăiem pe jumătate. Punem o foaie în tavă și ungem partea superioară a foii cu unt. Continuăm în acest fel cu încă 7 foi, aplicând unt între fiecare. Sfat: este important sa facem acest pas de fiecare dată!
După așezarea celei de-a 8-a foi, se întinde pe aceasta un strat subțire de amestec de dovleac. Se presară pe deasupra nuci mărunțite si biscuiți zdrobiți.
Se continuă cu alte 4 foi de plăcintă, iar peste a 4-a foaie întindem iar dovleacul, nucile și biscuiții – se realizează acest ciclu de 2 ori, astfel încât sa avem 3 straturi de dovleac. La final, vor rămâne 8 foi de plăcintă care vor fi puse deasupra.
Cu un cuțit ascuțit se va tăia plăcinta și după aceea se va pune în cuptor. Cuptorul trebuie sa fie încins la 180 grade. Se coace baklavaua 45-50 de minute până când este rumenită pe deasupra. În timp ce baklavaua se coace, se combină ingredientele pentru sirop și se fierb la foc mic, amestecând constant (aproximativ 5-10 minute). Când baklavaua este gata, trebuie lăsată să se răcească timp de o oră, se toarnă siropul și se presară bucăți de nuci pe deasupra.