PLĂCINTĂ CU MERE MUMIFICATĂ cu aluat pentru Foietaj Morărița
- 1 aluat foietaj
- 3 mere mari
- 1/2 linguriță esență de vanilie
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 3 linguri de zahăr brun
- 2 linguri dulceață de zmeură
- 1 gălbenuș de ou
- Ochi de monstru comestibili (făcuți din marțipan)
Scoateți aluatul de foietaj din congelator și lăsați-l să se decongeleze la temperatura camerei. Apoi, spălați și curățați merele de coajă și cotor, apoi tăiați-le în cubulețe. Într-o tigaie adăugați merele, zahărul și dulceața de zmeură. Gătiți la foc mediu până când se evaporă tot sucul lăsat de mere. Adăugați scorțișoara și vanilia și lăsați deoparte să se răcească. După preîncălziți cuptorul la 200 de grade celsius.
Tăiați 2/3 din aluat și întindeți-l suficient de mare pentru a căptuși o formă de tarta cu fundul detașabil de 35×11cm. Transferați în tavă și apăsați pe margini, apoi tăiați surplusul. Puneți umplutura de mere și ungeți cu gălbenuș de ou marginile de aluat de foietaj.
Tăiați din aluatul rămas fâșii de 1 cm grosime. Așezați-le peste plăcintă, suprapunându-le puțin pe alocuri, lăsând goluri între ele, așa cum vă puteți imagina bandajele unei mumii egiptene! Tăiati excesul de aluat de pe margini și apăsați ușor ca să nu se desprindă în timpul coacerii.
Coaceți 40 de minute sau până când aluatul s-a rumenit frumos. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate și se adaugă ochii de monstru în golurile dintre bandajele de patiserie.