MELCIȘORI CU CREMĂ DE VANILIE ȘI STAFIDE cu aluat pentru Foietaj Morărița
- 1 pachet aluat pentru foietaj Gustul Morărița
- 5 gălbenușuri de ou
- 100 g zahăr
- 500 ml lapte integral
- 30 g amidon
- 1 vârf de linguriță de sare
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 100 g unt 82% grăsime
- 60 g stafide
Mixăm bine gălbenușurile cu zahărul și praful de sare, până ce devin spumoase și se deschid la culoare. Adăugăm amidonul și mixăm câteva secunde, până la incorporare. Între timp, încingem laptele într-o crăticioară cu fund gros, având grijă să nu fiarbă în clocot. Peste gălbenușurile mixate adăugăm un polonic de lapte încins și amestecăm bine, apoi turnăm tot amestecul peste laptele rămas în crăticioară. Punem înapoi pe foc sau pe baie de abur și fierbem crema amestecând continuu, având grijă să nu se lipească și să nu formeze cocoloașe, până când dă primele semne de fierbere și a căpătat consistență.
Lăsăm crema să se răcorească 5 minute, apoi incorporăm untul în tranșe. Mutăm crema într-un bol și o acoperim cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu crema. Când s-a răcit, o mutăm în frigider pentru minim 4 ore.
Pentru asamblarea melcișorilor, întidem bucățile de aluat și le acoperim cu crema de vanilie rece, peste care presărăm stafide. Rulăm cele 2 aluaturi și le dăm la congelator pentru 1 ora. Între timp, încingem cuptorul la 190 grade.
Scoatem un aluat din congelator și îl tăiem în rulouri de aprox 1,5 cm grosime, pe care la așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Le coacem 30 min, sau până când aluatul este copt. Repetăm cu cel de-al doilea aluat.