SPANAKOPITA – PLĂCINTĂ GRECEASCĂ CU SPANAC ȘI BRÂNZĂ cu Foi pentru plăcintă Morărița

Timp de preparare
60 min
Dificultate
Medie
Porții
8 porții
Ingrediente
  • 1 pachet foi de plăcintă Morărița
  • 30 ml ulei de măsline
  •  o ceapă albă tăiată mărunt
  • 4 căței de usturoi
  • 500 g spanac congelat (1 kg spanac proaspăt, opărit)
  • 4 ouă
  • 250 g brânză feta
  • 100 g unt topit
  • sare și piper după gust
  • 4 linguri mărar tocat fin
  • Pentru garnisit: un ou bătut, 2 linguri mix de semințe

 

1

Lăsăm foile de plăcintă să se decongeleze la temperatura camerei. Scoatem foile din pachet și le acoperim cu un prosop curat, umed, până la folosire. Încingem cuptorul la 180°C (cu ventilație) sau 200°C (static).

2

Într-o tigaie încingem uleiul de măsline, călim ceapa până devine lucioasă. Adăugăm usturoiul dat prin răzătoare. Adăugăm spanacul decongelat și foarte bine scurs de apă. Le călim împreună 10 minute, la foc mic, până scade tot lichidul.

3

Separat, batem ouăle ca pentru omletă. Adăugăm mărarul tocat, feta scursă de apă și mărunțită, sare și piper după gust. Punem compoziția de spanac, amestecăm.

4

Pe planșeta curată, punem 3 foi de plăcintă, una în continuarea celeilalte, astfel încât să se suprapună 1 cm la un capăt și să formeze un dreptunghi lung. Ungem bine foile cu unt topit, adăugăm un alt strat de foi. Continuăm până terminăm foile din pachet, ungând fiecare strat cu unt topit.

5

Adăugăm umplutura în partea de jos a dreptunghiului de foi. Rulăm strâns în jurul umpluturii, apoi rulăm plăcinta astfel încât să formăm un melc. Mutăm spanakopita în tava tapetată cu hârtie de copt. Ungem cu ou bătut, presărăm semințele. Coacem 35-45 minute sau până spanakopita e frumos rumenită.

Sfat util: dacă folosești spanac proaspăt, îl opărești 1-2 minute în apă cu sare, apoi îl scurgi într-o sită și îl toci înainte de a-l adăuga peste ceapa călită.