SAMOSAS CU MERE CARAMELIZATE cu Foi pentru plăcintă Morărița
- 6 foi de plăcintă
- 100 g unt
- 5 mere Granny Smith
- 5 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de unt
- 5 linguri de merișoare crude
- 5 linguri de merișoare confiate
- 1 linguriță esență de vanilie
- 200 ml smântână pentru frișcă cu minim 34% grăsime
- 50 g zahăr pudră
- 1 linguriță esență de vanilie
Foile de plăcintă se decongelează în frigider peste noapte. Se scot din frigider cu o oră înainte de pregătirea rețetei. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade.
Se curăță merele de coajă și se taie cubulețe mici. Se pun într-o tigaie pe foc mediu, împreună cu untul, zahărul, merișoarele crude, cele confiate și esența de vanilie. Se călesc pe foc mediu până devin ușor moi și toată zeama s-a evaporat. Se dau deoparte la răcorit.
Se topește untul într-un castron. Se întinde câte o foaie pe bancul de lucru și se unge cu unt pe toată suprafața. Se taie foaia în 4 fâșii, pe lung. Fiecare fâșie se umple cu o linguriță de umplutură și se pliază sub formă de triunghi. Fiecare triunghi se unge încă o dată cu unt topit.
Se coc timp de 20-25 de minute, la 180 de grade și se servesc calde cu crema chantilly sau orice alt sos preferat.