PORTOKALOPITA: PRĂJITURĂ GRECEASCĂ CU PORTOCALE și Foi de Plăcintă Morărița
- 400 g aluat pentru plăcintă
- 400 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 4 ouă
- 100 ml ulei
- Coajă și suc de la 2 portocale (200 ml)
- 75 g zahăr
- 75 g stafide
- 5 g praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie sau zahăr vanilat
- 1 g scorțișoară
- 1 g sare
- 300 ml suc de portocale (aproximativ 3-4 portocale în funcție de cât de zemoase sunt)
- 300 ml apă
- 150 g zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- o portocală tăiată în felii subțiri (opțional)
Decongelăm aluatul pentru plăcintă. Desfacem foile, le pliem și le așezăm în tavă fără a se suprapune prea mult și le coacem în cuptorul preîncălzit la 140 de grade timp de 30 de minute, astfel încât să devină crocante și să se usuce, dar avem grijă să nu se coloreze.
Între timp, mixăm într-un bol ouăle cu zahărul, iaurtul, sucul de portocale și vanilia cu ajutorul unui tel. Adăugăm praful de copt, sarea, scorțișoara, coaja de portocale și stafidele și le încorporăm cu o spatulă.
Scoatem aluatul din cuptor și îl sfărâmițăm ușor cu mâna în bucăți de diferite mărimi direct în bolul cu compoziție. Se încorporează treptat având grijă să nu se lipească foițele între ele. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu ulei, opțional se decorează cu felii de portocală și se coace timp de 40-50 de minute sau până când este aurie în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Cât stă prăjitura la cuptor ne ocupăm de sirop: într-o crăticioară se fierb împreună: apa, sucul de portocale, zahărul și scorțișoara până când zahărul s-a topit, iar apoi o luăm de pe foc. Scoatem prăjitura din cuptor și turnăm în două tranșe siropul cât este încă fierbinte. Când s-a absorbit prima jumătate de sirop, se porționează prăjitura în pătrate, turnăm și cea de-a doua parte de sirop și o lăsăm la răcit înainte de a o servi.