PLĂCINTĂ CU MERE ȘI NUCI cu Foi pentru plăcintă Morărița
- 400 g foi plăcintă Morărița
- 1.5 kg mere
- 200 g zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
- 50 g stafide
- 100 g nuci
- esență rom
- 4 linguri griș
- 30 ml ulei pentru uns foile
- 4 ouă
- 150 ml lapte
- 1 linguriță scorțișoară
Folosim un pachet de foi de plăcintă Morărița. E foarte important să decongelăm foile peste noapte în frigider sau pe blatul din bucătărie 1-2 ore, până foile sunt decongelate dar încă reci. Iar pentru o variantă de post a acestei rețete, renunțăm la amestecul de ouă și pur și simplu ungem plăcinta la final cu puțin ulei, cu ajutorul unei pensule de patiserie.
Lăsăm la înmuiat stafidele în apă călduță cu esența de rom. Prăjim nucile într-o tigaie, fără adaos de ulei, până sunt rumenite. Le tocăm grosier din cuțit. Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare, nu le stoarcem de suc. Putem da merele pe răzătoare sau le putem tăia cubulețe, în funcție de preferințe. Pentru această rețetă puteți folosi și dovleac dat pe răzătoare.
Le călim împreună cu zahărul și scorțișoara, amestecând des, până merele sunt moi și lichidul scade aproape de tot. Amestecăm merele cu grișul, stafidele bine scurse, nucile.
Desfacem foile pentru plăcintă, punem deoparte 4-5 foi, le tăiem pe restul fâșii de 1 cm lățime. Punem foile întregi în tavă, suprapuse, ungând fiecare folie cu puțin ulei, cu o pensulă de patiserie. Punem apoi jumătate din amestecul de mere, nivelăm cu spatula. Punem jumătate din foile fâșii, în strat uniform. Continuăm cu restul de mere și ultimul strat de foi fâșii.
Amestecăm ouăle, laptele și scorțișoara. Turnăm peste plăcintă, dăm la cuptorul încins, la 180°C, 20-25 minute sau până plăcinta e frumos rumenită. O lăsăm să se răcească la temperatura camerei înainte de feliere, apoi o putem pudra cu zahăr.