CUPE CU DOVLEAC, SPANAC ȘI GORGONZOLA cu Foi pentru plăcintă Morărița
- 1 pachet foi de plăcintă Morărița
- 400 g spanac congelat
- 1 ceapă albă
- 100 g bacon tăiat cubulețe
- 100 g dovleac tăiat cubulețe
- 150 g brânză gorgonzola
- 100 g unt topit
- 1 ou mare
- 12 ouă de prepeliță
- 30 ml ulei
- sare, piper, ierburi aromatice după gust
Lăsăm foile de plăcintă să se decongeleze, peste noapte în frigider sau câteva ore pe blatul din bucătărie, până ajung la temperatura camerei.
Astfel, tăiem foile de plăcintă în pătrate. Se obțin 12 pătrate cu foi suprapuse, iar pentru fiecare coșuleț vom folosi 4 pătrățele de foi de plăcintă.
Ungem un pătrat cu unt topit, apoi așezăm peste el un pătrat, în diagonală, astfel încât să nu suprapunem colțurile. Ungem și pătratul al 2-lea cu unt topit și îl așezăm pe al treilea. Repetăm pașii până suprapunem 4 pătrate de foi. Practic, vom obține mici hexagoane pe care le vom așeza într-o tavă de brioșe, nivelând bine foile în formă.
Tocăm ceapa mărunt și o călim 2-3 minute în ulei. Adăugăm cubulețele de bacon și prăjim 1 minut, apoi punem și spanacul și cubulețele de dovleac. Condimentăm cu sare și piper și lăsăm totul pe foc 6-7 minute, până dovleacul se înmoaie puțin și se evaporă apa lăsată de spanac. Oprim focul și lăsăm compoziția să se răcorească câteva minute, apoi o amestecăm cu brânza gorgonzola.
Umplem fiecare coșuleț cu această compoziție, iar deasupra spargem un ou de prepeliță. Batem oul de găină cu furculița și ungem marginile coșulețului cu ou bătut.
Dăm tava la cuptor și coacem coșulețele la 180°C (cu ventilație) sau 200°C (static) timp de 30 de minute sau până coșulețele sunt rumenite și compoziția este bine legată.
Sfat util: Puteți pregăti coșulețele și goale, le coaceți până se rumenesc, apoi le puteți umple cu cremă de vanilie, mascarpone sau ciocolată și fructe, pentru o variantă dulce a rețetei!