BAKLAVA cu Foi de Plăcintă Morărița
- 400 g foi de plăcintă Morărița
- 400 g miez de nucă
- 150 g fistic
- 250 g unt
- 300 g zahăr
- zeama de la o lămâie
- 50 g miere
- 400 ml apă
- o lingură scorțișoară măcinată
Lăsăm foile de plăcintă să se decongeleze la temperatura camerei. Le scoatem din pachet și le acoperim cu un prosop curat, umed, până la folosire. Încingem cuptorul la 180°C (cu ventilație) sau 200°C (static). Măcinăm nuca împreună cu fisticul decojit.
Topim untul și îl amestecăm cu 100 g zahăr și scorțișoară. Pregătim o tavă de 35 x 45 cm unsă cu unt. Punem prima foaie pentru plăcintă, o ungem cu unt folosind o pensulă pentru patiserie. Acoperim cu alte 3 foi de plăcintă. Ungem cu unt fiecare strat. Adăugăm jumătate din amestecul de nucă, apoi nivelăm cu spatula.
Continuăm cu alte 3-4 foi de plăcintă, unse cu unt. Punem restul de amestec de nucă, acoperim cu foile rămase. Ungem și ultima foaie cu unt. Tăiem prăjitura în pătrățele.
Coacem 40-45 minute sau până baklavaua e frumos rumenită.
Între timp, fierbem apa cu zahărul rămas, zeama de lămâie și mierea până avem un sirop. Lăsăm siropul să se răcească foarte bine, apoi îl turnăm peste baklava. Decorăm cu fistic tăiat grosier și scorțișoară măcinată.
Sfat util: puteți folosi pentru umplutură un amestec de miez de nucă, migdale, fistic, caju.