BAKLAVA CU CREMĂ DE RICOTTA ȘI CURMALE cu Foi pentru plăcintă Morărița
- 400 g foi de plăcintă Morărița
- 125 g unt nesărat topit
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 20 buc. curmale Medjool, fără sâmburi și înmuiate în apă fiebinte timp de 20 minute
- 100 g nuci măcinate
- 750 g brânză ricotta
- 2 linguri extract de vanilie
- 2 ouă medii
- 80 g zahăr
- 100 ml apă
- 2 linguri apă de flori de trandafiri
Lăsăm foile de plăcintă la decongelat la temperatura camerei, avem grijă să le acoperim cu un prosop de bumbac umed până când le vom folosi. Pornim cuptorul la 180 °C, ventilație sus-jos. Amestecăm untul cu scorțișoara într-un bol și ungem tava în care vom pregăti baklavaua cu 1 lingură din acest amestec. Vom unge, pe rând, 6 foi de plăcintă cu amestecul de unt și scorțișoară și le așezăm în tavă una peste alta.
După ce scurgem bine curmalele, le dăm împreună cu nucile măcinate și o lingură de apă la blender, mixăm până obținem o pastă fină pe care o vom întinde cu grijă și uniform peste foile de plăcintă din tavă. Vom amesteca ricotta cu extractul de vanilie, cele două ouă si 20 g de zahăr, această cremă o vom adăuga peste piureul de curmale, întindem pe toată suprafața și nivelăm.
Continuăm să ungem încă 6 foi de plăcintă cu mixul de unt și scorțișoară, așezându-le una peste alta (fără a le pune peste crema de ricotta), după ce le-am uns, vom trasa conturul unor romburi sau pătrățele, dar fără a tăia complet stratul de foi, apoi așezăm foile de plăcintă peste crema de ricotta, decupând excesul de aluat, dacă este cazul. Dăm la cuptor pentru 30-40 de minute, sau până când devine aurie. Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească.
Pregătim siropul, într-o crăticioară adăugăm restul de zahăr, alături de 100 ml de apă, lăsăm pe foc mediu până când zahărul este topit complet și reducem flacăra la foc mic, mai lăsăm încă 6-7 minute, până când textura se îngroașă puțin, luăm de pe foc si adăugăm apa de flori de trandafiri, amestecăm bine. Turnăm siropul fierbinte peste baklava, apoi lăsăm la răcit și servim.