BAKLAVA CU CREMĂ DE RICOTTA ȘI CURMALE cu Foi pentru plăcintă Morărița

Timp de preparare
40 min
Dificultate
Medie
Porții
Pentru 7-8 persoane (20-25 bucăți)
Ingrediente
  • 400 g foi de plăcintă Morărița
  • 125 g unt nesărat topit
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 20 buc. curmale Medjool, fără sâmburi și înmuiate în apă fiebinte timp de 20 minute
  • 100 g nuci măcinate
  • 750 g brânză ricotta
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 2 ouă medii
  • 80 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 2 linguri apă de flori de trandafiri
1

Lăsăm foile de plăcintă la decongelat la temperatura camerei, avem grijă să le acoperim cu un prosop de bumbac umed până când le vom folosi. Pornim cuptorul la 180 °C, ventilație sus-jos. Amestecăm untul cu scorțișoara într-un bol și ungem tava în care vom pregăti baklavaua cu 1 lingură din acest amestec. Vom unge, pe rând, 6 foi de plăcintă cu amestecul de unt și scorțișoară și le așezăm în tavă una peste alta.

2

După ce scurgem bine curmalele, le dăm împreună cu nucile măcinate și o lingură de apă la blender, mixăm până obținem o pastă fină pe care o vom întinde cu grijă și uniform peste foile de plăcintă din tavă. Vom amesteca ricotta cu extractul de vanilie, cele două ouă si 20 g de zahăr, această cremă o vom adăuga peste piureul de curmale, întindem pe toată suprafața și nivelăm.

3

Continuăm să ungem încă 6 foi de plăcintă cu mixul de unt și scorțișoară, așezându-le una peste alta (fără a le pune peste crema de ricotta), după ce le-am uns, vom trasa conturul unor romburi sau pătrățele, dar fără a tăia complet stratul de foi, apoi așezăm foile de plăcintă peste crema de ricotta, decupând excesul de aluat, dacă este cazul. Dăm la cuptor pentru 30-40 de minute, sau până când devine aurie. Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească.

4

Pregătim siropul, într-o crăticioară adăugăm restul de zahăr, alături de 100 ml de apă, lăsăm pe foc mediu până când zahărul este topit complet și reducem flacăra la foc mic, mai lăsăm încă 6-7 minute, până când textura se îngroașă puțin, luăm de pe foc si adăugăm apa de flori de trandafiri, amestecăm bine. Turnăm siropul fierbinte peste baklava, apoi lăsăm la răcit și servim.