BOUGATSA cu Aluat pentru Foietaj Morărița
- 400 g aluat pentru foietaj Morărița 400g
- 2 ouă întregi
- 100 g zahăr
- 100 ml lapte
- Coaja rasă și suc de la o lămâie mică
- 50 g unt
- 2 lingurițe extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
Pentru servit: zahăr pudră aromatizat cu scorțișoară
(Metoda de preparare, împărțită în 4 pași, de preferat)
Prima dată: facem crema de vanilie. Mixăm ouăle, gălbenușurile și zahărul, apoi turnăm laptele fierbinte, amestecând în continuu. Transferăm totul într-o crăticioară și gătim la foc mic, amestecând în continuu timp de aproximativ 7-8 minute. După care se adaugă încet grișul, amestecând pentru a nu face cocoloașe.
Lăsăm la gătit pentru încă 8 minute (trebuie amestecat constant pentru a nu se lipi). La sfârșit, adăugăm sucul și coaja de lămâie, vanilie și untul tăiat cubulețe. Acoperim crema cu folie de plastic direct la suprafață și lăsăm să se răcească.
Într-o tavă de 23 x 35 cm, unsă bine cu unt topit, așezăm jumătate din foietaj (aproximativ 7-8 bucăți), ungem generos cu unt și punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute, la 180°C, fără ventilație (trebuie să fie rumenite). După ce scoatem foietajul de la cuptor, așezăm pe acesta crema de vanilie (întinsă bine), iar, după aceea, punem restul de foi care au rămas deasupra (le ungem și pe acestea cu unt topit). Punem iar tava la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute sau până când este suficient de rumenă la suprafață.
Sfat util: înainte de servire poți pudra cu zahăr și scorțișoară, dar se poate servi cu fructe sau înghețată.